Choď na obsah Choď na menu
 


Írsky seter

                     Irsky seter

Vzhľad: Veľkosť a stavba tela Tento elegantný poľovný pes dorastá do výšky okolo 60 cm a hmotnosti približne 20 až 25 kg. Stavba jeho tela pôsobí v porovnaní s inými setrami štíhlejšie a pohyblivejšie, má aj mierne užší hrudník. Srsť Srsť írskeho setra je dlhá, hodvábna a hladká. Zástavice (dlhšie strapce srsti) sa nachádzajú na zadnej strane nôh, na chvoste, na hrdle a na hrudi. Farba srsti tohto plemena je červenohnedá.

Vhodné prostredie:Ako poľovný pes získal vhodné uplatnenie nielen na poliach a lúkach, ale aj vo vode. Ak ho chcete mať ako domáceho psa, musíte mu zbezpečiť dostatočný výbeh. Jeho potreba pohybu je veľmi veľká. Keby ste mu nezabezpečili dostatočný výbeh, len by ste ho trápili. S deťmi tento šikovný pes vychádza veľmi dobre, napriek tomu sa mu pripisuje vlastnosť, že pri kontakte s cudzími osobami a psami môže prejaviť náladové správanie. je ve;mi dobry do rodinneho domu a s detmi irsky seter ma velmi rad deti.

História: Vývoj plemena írsky seter ovplyvnil starý španielsky stavač Perdiguero (mimo Španielsko takmer úplne neznámy), čierno bieli dlhosrstí stavači z krajiny Francúzko a škótski setri.